Nuits
Lees hier het laatste nieuws over Veldeke Heerlen.
18 december 2024
Sjpik-sjplinter-nui: De cursus ‘Creatief schrijven in het Limburgs’.
Heb je altijd al Limburgs willen leren schrijven? Doe dan mee met de cursus ‘Creatief schrijven in het Limburgs’. De startdatum is 16 januari en de cursus wordt gegeven bij Schunck (locatie Glaspaleis). Alle informatie en de mogelijkheid om je aan te melden vind je via de bijgesloten link.
Heerlens schrijven en dichten? | Start je cursus bij SCHUNCK | SCHUNCK
26 september 2024
We krijgen de laatste tijd regelmatig de vraag: komt er voor 2025 weer een Heerlense Scheurkalender? Het antwoord is: helaas niet.
De voorbereiding van de Heerlense Scheurkalender 2024 was dusdanig intensief dat wij dat als vrijwilligersorganisatie niet twee achtereenvolgende jaren voor elkaar kregen.
Wel hebben wij nog bekeken of het mogelijk is om voor 2026 weer een Heerlense Scheurkalender uit te brengen. Inmiddels is echter gebleken dat wij dat financieel niet rond krijgen, omdat de meeste subsidiënten en sponsoren geen tweede keer willen bijdragen.
25 augustus 2024
1 augustus 2024
Deelnemers gezocht aan enquête.
Mijn naam is Stef Grondelaers, en ik ben verbonden aan het Meertens Instituut Amsterdam. Voor een tweedaags congres over de invloed van staatsgrenzen en mijnbouw op de Limburgse dialecten (26 & 27 september 2024, C-Mine Genk; zie https://lime.meertens.knaw.nl/…/limburg-as-a…/), heb ik met collega’s Astrid van Alem (U Utrecht), Marjo van Koppen (U Utrecht en Meertens), en Karlien Franco (KU Leuven) een experiment opgezet waar ik heel veel Limburgse dialectsprekers als proefpersonen voor nodig heb. Mag ik u alstublieft vragen de link naar dat experiment onder uw leden of binnen uw netwerk te verspreiden?
In het eerste deelonderzoek van het experiment vragen we proefpersonen 24 afbeeldingen in hun Limburgse dialect te benoemen; voor het tweede deelonderzoek vragen we hen 11 zinnetjes ofwel te beoordelen (kan dit in hun eigen dialect?) of in hun dialect te vertalen.
De vragenlijst is online te bereiken via https://survey.uu.nl/jfe/form/SV_0PUWUOmF9SuPAay
Voorwaarde voor deelname is tenminste 18 jaar oud zijn, uit Belgisch of Nederlands Limburg afkomstig zijn, en dialectspreker zijn.
Het invullen duurt 15 a 20 minuten.
De vragenlijst blijft online beschikbaar t/m 1 september 2024.
Ik ben u bij voorbaat heel erg dankbaar, en ik wens u een prettige zomer.
Met vriendelijke groet,
Dr. Stef Grondelaers
9 juli 2024
Nieuwsbericht van veldeke.net: De GGD uit ten onrechte kritiek op kinderopvang Humpie Dumpie.
8 juli 2024
Nieuwe dialectcursussen bij SCHUNCK*.
Meld je aan voor de nieuwe cursus Leef Limburgs voor gevorderden bij SCHUNCK* in Heerlen. Start is op 30 oktober 2024.
De cursus Leef Limburgs voor beginners komt er ook weer aan. Vanaf 29 oktober 2024, eveneens te volgen bij SCHUNCK* in Heerlen.
27 juni 2024
22 juni 2024
18 mei 2024
HET LIMBURGS SPROOKJESBOEK IN PODCAST KEENDERBEUK
In de podcastserie KEENDERBEUK praat Harry Rouschop met auteurs over kinderboeken geschreven in een Limburgs dialect. In aparte afleveringen worden de besproken kinderboeken voorgelezen.
In aflevering #10 is een interview met Linda Gielen te beluisteren. Onderwerp van gesprek is De schat van Limburg, een Limburgs Sprookjesboek met 32 verhalen, voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. De 32 verhalen zijn onder te verdelen in één overkoepelend verhaal (proloog en epiloog) en 31 regio verhalen, voor elke Limburgse gemeente één.
Er is speciale aandacht voor het sprookje De aovermenkes oet ’t Luuedaal. Elke nacht helpen de aovermenkes van ‘Klein Paries’ de mensen uit Leudal met hun klusjes en werk, totdat kleermaker Sjang hen op een nacht flink laat schrikken. Sindsdien hebben ze zich niet meer laten zien. Zou het onze vrienden lukken om hen weer terug te krijgen? In aflevering #11 leest Linda Gielen dit verhaal voor, een première, want het boek verschijnt pas op 30 mei.
De verschillende verhalen zijn door auteur Linda Gielen geselecteerd op reeds bestaande regionale volksverhalen, aangezet met provinciale en regionale educatieve wetenswaardigheden in het kader ‘burgerschap’. Deze legendes zijn op een moderne en toegankelijke manier herschreven om de fantasie en interesse van het moderne kind te prikkelen, maar ook voor volwassenen is het een prachtig boek waar veel uit valt te leren.
De verhalen zijn geschreven in het Standaardnederlands waarna elk regionaal verhaal vertaling heeft gekregen in een eigen ‘gemeente dialect’, een uniek werk waardoor het boek een bundeling is geworden van maar liefst 31 verschillende dialecten. Vertaling is gedaan door o.a. vrijwilligers van lokale Veldeke kringen, diverse heemkundeverenigingen, taalfanaten en enthousiaste entertainers.
Het sprookjesboek De schat van Limburg zal worden uitgegeven door uitgeverij Bullseye Publishing.
De podcastserie KEENDERBEUK is een project van de stichting LIMx en mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de gemeente Eijsden-Margraten.
20 april 2024
Bezoek vandaag onze stand op de Heerlense Jaarmarkt.